Rabarbertærte med vodkabund

At lave en dejlig tærte og få en slasket bund er noget af det værste - I hvert fald hvis man spørger Martin som er selvudnævnt tærteekspert her i huset. Men jeg er enig. Men det er faktisk ikke så svært at undgå. Så udover en lækker opskrift på rabarbertærte, så får du også mine bedste tip til en god, sprød og let bund.

Kulde

At du skal bruge kold smør ved du sikkert. Men et andet godt råd er at holde alle dine ingredienser kolde. Sæt mel/flormelis/salt og vodka i fryseren i god tid inden. Gerne dagen før. Smør og hvis du bruger æg i dejen (som mig), så tag det direkte fra køleskabet.

Vodka

Vodka virker ! Det er der 2 simple grunde til.
 1. Dejen bliver mere fugtig og derfor lettere at arbejde med. 
 2. Vodka indeholder 40 % ethanol, som har den effekt i dejen, at det afholder gluten-proteinet i melet fra at binde, Det giver et mere smidigt og mindre tørt slutprodukt. Hvis du brugte vand vil dejen blive sej.

Og bare rolig – alkoholen fordamper, mens tærten er i ovnen. Så den smager ikke af vodka, men bliver sprød, let og flaget.

Tærteformen

Den bedste form at bage tærte i, er efter min mening en perforeret tærteform. Den er fantastisk til at undgå en ubagt tærte, men også til at holde kanten oppe. Fordi den er perforeret så sætter dejen sig i de små huller og derfor hjælper med at undgå den skrider ned under bagningen. Jeg har et link her til en sådan form. Hvis du bager i porcelæns tærteform, så skal du bage tærten lidt længere pga den tykke porcelæn der ikke leder varmen ordenligt rundt.

Forbagning

I de fleste tilfælde forbager man bunden, inden fyldet kommes i. Hvis tærtebunden er iskold kan den sættes i ovnen direkte fra fryser/køleskab. Den trækker sig lidt sammen, så dejen må gerne rage lidt op over kanten. Tærtebunden kan også med stor fordel blindbages. Læg et stykke bagepapir eller alufolie over bunden og langs kanten. Hæld fx kikærter, bønner eller salt i. Bag bunden ca. 10-15 min. ved 200°. Fjern fyldet og fortsæt efter opskriften. Det er muligt købe keramiske bønner til at lægge i sin form. Her er et link dertil.

Rabarbertærte

Tærtedej:

125 g smør 100 flormelis ½ tsk salt 250 g hvedemel 1 æg 4-5 spsk vodka

 1. Smuldr smør i melet, evt. i en foodprocessor.
 2. Tilsæt flormelis og salt. Saml dejen med ægget og vodka.
 3. Tryk dejen sammen uden at ælte den og lad den hvile i køleskabet i mindst 30 min. Den er lettest at rulle ud afkølet, men ikke helt kold.
 4. Rul dejen ud og beklæd en tærteform (24 cm i diameter).
 5. Tryk siderne godt til kanterne og prik bunden med en gaffel.
 6. Fór indersiden af dejen med bagepapir og læg keramikkugler, kikærter eller ligende i formen.
 7. Hvis du ikke bruger blindbagning, så sæt tærten i fryseren i 15 min og derefter direkte i ovnen.
 8. Forvarm ovnen til 225 grader og sæt tærten i ovnen. Skru ned til 200 grader og bag ca. 15 - 20 min.

Mandelfyld:

75 g mandelmel 150 g sukker 1 vaniljestang 200 g blødt smør 4 æg (sammenpiskede) 40 g kartoffelmel

 1. Rør mandelfyldet sammen af mandler, sukker, kornene af vaniljestangen, smør, æg og kartoffelmel.
 2. Kom fyldet i den forbagte tærteform og læg stykker af rabarber ovenpå.
 3. Bag tærten ved 175 grader, til fyldet er fast. Ca. 30 min.

350 g røde rabarber