Syren marmelade

Syrenerne dufter og melder sommerens begyndelse.

Er der noget mere fantastisk? Syrener har altid været min favorit, lige fra jeg var barn. Mine børn har altid plukket dem til mig på vej hjem fra skole. Skønt, duften er jo fantastisk. Da jeg var ude og plukke syrener  i torsdags, havde jeg min datter Melanie og de 2 yngste drenge med. Det var vildt hyggeligt... lige indtil.... Jeg smøg mig ind i bilen (som holdte helt op ad buskene på den smalle vej). Vi begyndte at køre... Mig: "Ihh hvor det kribler " - og kvaser et insekt på min hals... Mig igen: "Ej Melle... Hvad har jeg på armen?" I samme øjeblik jeg stryger min hånd ned over armen ser jeg skrækken i Melanies ansigt... Det gør armen af automatik stryger endnu hårdere og sender en edderkop direkte over på Melle. Jeg kan slet ikke beskrive hvordan panikken gik over hende. Godt vi kørte på den lille vej, for bremserne blev klodset i og os ud af bilen for at sikre os hun ikke blev spist af den skrækkelige edderkop 😄😄 Ja jeg griner nu, men da det stod på havde jeg rigeligt at gøre med at tjekke bilen for en løsgående edderkop og samtidigt trøste en temmelig hys teenager 😄😄 Hvor er jeg glad for ingen så os, især da jeg fandt ud af hele postyret handlede om en helt uskyldig langbenet edderkop, dem der mest af alt ligner et stankelben 😄😄 Se havde det nu været en Jordedderkop...... 😱😱

Nå men, tilbage til emnet.

Som så mange andre der trives i køkkenet og elsker at eksperimenter med ingredienserne, så er jeg også glad for at bruge syrener i kagerne. Syrensaft er jo allerede testet og godkendt, det er en fantastik lækker forfriskning eller i drinks. Så der står i øjeblikket en stor portion i køleskabet og trækker. Det er noget jeg glæder mig til at drikke igen i år. Men for at prøve noget nyt har jeg i år lavet en marmelade på syrener. Jeg har søgt rundt på nettet efter ny inspiration og endte med denne opskrift. Jeg mener dog efter egen mening at det næsten er mere en gelé end en marmelade. Der er jo ingen klumper i. Da jeg kogte marmeladen blev jeg enig med mig selv - var jo den klogeste person i køkkenet (og den eneste) at de udkogte blomster var temmelig udkogte og triste at se på. Så gennem en sigte med dem. Marmeladen smager friskt fra citronerne, blomsterne giver duft og smag samtidig med en lille bitte smule bitterhed giver kant.  Efter min beskeden mening er den perfekt til ostebordet når man skal have gæster, i samme stil som når man serverer syltede pærer til osten. Her er opskriften hvis du har lyst til at prøve syren marmelade (eller gelé - Kald det hvad du har lyst til). Det er helt klart anbefalet.  

Syren marmelade.

150 g syren blomster 1 økologisk citron, saft og skal 15 g citronsyre 6 blade citronmelisse 300 g syltesukker 1 knivspids kanel 4 dl vand

  • Hak blomster og citronmelisse og hæld i en lille gryde.
  • Vej sukker, citronsyre og kanel ned i gryden og rør det sammen. Vær varsom men kanel. Det skal fremhæve smagene ikke overdøve dem.
  • Kog vandet i elkedlen og hæld over blomsterne i gryden.
  • Koges under omrøring i 10-12 min. Test evt. ved at tage lidt af marmeladen på en tallerken. Stil den på køl et par minutter. Hvis marmeladen er blevet tyk og lækker når den kommer ud af fryseren, så er den færdig.
  • Tilsæt citronsaften og den fint revet skal. Rør godt.
  • Hæld marmeladen gennem en sigte over i en ren skål.
  • Nu kan du vælge at tilsætte en tsk atamon for at sikre lang holdbarhed.
  • Hæld på skoldede rene sylteglas og stil væk.

God fornøjelse